Πίνακας Ανακοινώσεων του Σχολείου

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΑΜΕ ΠΑΛΙΑ

Παρακολουθώντας κανείς τα σημερινά παιχνίδια, κυρίως στους υπολογιστές, παιχνίδια που σε παρασύρουν μέσα σε πλασματικούς κόσμους, σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε «τα ξεχασμένα και χαμένα στον χρόνο παιχνίδια», με την φιλοδοξία να τα φέρουμε στη θύμηση αυτών που τα έπαιζαν, αλλά και για να τα μάθουν οι νεώτεροι.


Μαζεύονται. πολλά παιδιά και χωρίζονται σε δυο ομάδες με ίσα άτομα η κάθε μια. Κάνουν ένα μεγάλο κύκλο και ένα μικρό στη μέση. Μέσα στο μικρό κύκλο βάζουν πέντε κεραμίδια. Στην περιφέρεια του πρώτου κύκλου καθορίζουν ένα σημείο, στο όποιο τραβούν μια γραμμή. Κατά μήκος αυτής της γραμμής στέκονται τα παιδιά της ομάδας που ρίχνουν, δηλαδή σημαδεύουν τα κεραμίδια με μια μπάλα.
Όποια ομάδα ρίξει κάτω όλα τα κεραμίδια φεύγει, ενώ όλη η άλλη ομάδα στρώνει, μέσα στο μικρό κύκλο τα κεραμίδια. Αν, στη διάρκεια πού η δεύτερη ομάδα φτιάχνει τα κεραμίδια, προλάβει η πρώτη και επιστρέψει στη γραμμή, και πάρει θέση βολής και χτυπήσει με τη μπάλα έστω κι ένα παιδί της άλλης ομάδας, η ομάδα αυτή καίγεται και χάνει. Αντίθετα, αν η πρώτη ομάδα προλάβει να στήσει τα κεραμίδια, όπως ήταν, τότε νικάει.


Το παιχνίδι αυτό παίζεται από πολλά παιδιά, κορίτσια κι αγόρια. Σχηματίζουν κύκλο και κάθονται κάτω στο έδαφος ή στέκουν όρθια σε μια γραμμή. Ο πρώτος της σειράς σκέφτεται μια λέξη και τη λέει μυστικά στον επόμενο. Αυτός έχει χρέος να μεταφέρει τη λέξη που άκουσε με τον ίδιο μυστικό τρόπο στο διπλανό του και κείνος θα το πει κρυφά στον επόμενο. Αυτό συνεχίζεται ώσπου η λέξη να φτάσει στον τελευταίο.
Ο τελευταίος είναι υποχρεωμένος να φωνάξει δυνατά τη λέξη που άκουσε από το διπλανό του. Κι αν δεν είναι η σωστή λέξη που είπε ο πρώτος παίκτης, πηγαίνει εκείνος πρώτος κι. ο προηγούμενος πρώτος παίκτης δεύτερος στη σειρά.
Αν όμως ο τελευταίος φωνάξει τη σωστή λέξη, τότε ο πρώτος παίκτης δικαιούται ν' αρχίσει πάλι ο ίδιος το παιχνίδι.
Το παιχνίδι συνεχίζεται μ' αυτόν τον τρόπο.

(Θα συνεχίσουμε και με άλλα παιχνίδια στα επόμενα φύλλα της εφημερίδας μας)
Επιλογή κειμένων –επεξεργασία τάξη Δ΄

Το σπασμένο τηλέφωνο

Το Τζαμί