Πίνακας Ανακοινώσεων του Σχολείου

Δημιουργήθηκε με το Padlet

Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2008

Οι Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες 2008, η 13η διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού των Παραολυμπιακών Αγώνων, έγιναν στο Πεκίνο της Κίνας από τις 6 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2008.
Συμμετείχαν περίπου 4.000 αθλητές από 148 χώρες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό χωρών που συμμετείχαν ποτέ σε Παραολυμπιακούς, δώδεκα περισσότερες από την Αθήνα και κατά συνέπεια αρκετές χώρες έλαβαν μέρος για πρώτη φορά.
Σλόγκαν
Στις 26 Ιουνίου 2005, η Ολυμπιακή Επιτροπή του Πεκίνου ανακοίνωσε πως το σλόγκαν των αγώνων θα είναι «Ένας Κόσμος, Ένα Όνειρο». ( Κινέζικα: 同一个世界 同一个梦想|t=同一個世界 同一個夢想 ). Μασκότ
Η μασκότ των αγώνων είναι μια πολύχρωμη αγελαδίτσα,η Φου Νιου Λέλε.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι οι ισοδύναμοι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους αθλητές με κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες.
Ιστορικό
Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία.
Οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος).
Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 1960, έχουν διοργανωθεί δώδεκα (12) Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και εννέα (9) Χειμερινοί. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς.

Η συμμετοχή της Ελλάδας
Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής Παραολυμπιακή Ομάδα, με 137 αθλητές, η οποία κατέδειξε την ανοδική πορεία του Παραολυμπιακού κινήματος στη χώρα μας και κίνησε το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κοινωνίας.
Οι Αγώνες της Αθήνας ανέδειξαν τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και τον τοποθέτησαν στη θέση που του αρμόζει στην Παγκόσμια αθλητική οικογένεια και ιδιαίτερα στην Ελληνική αθλητική οικογένεια.
ΤΑ 24 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΧΡΥΣΑ 5
ΑΡΓΥΡΑ 9
ΧΑΛΚΙΝΑ 10
Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης ο μεγάλος πρωταγωνιστής της κολύμβησης ανέβηκε στο βάθρο έξι φορές. Συνολικά πήρε 2 χρυσά, 3 ασημένια και 1 χάλκινο μετάλλιο. Ασχολήθηκε με την κολύμβηση μόνο και μόνο για να καταπολεμήσει την φοβία του για το νερό και δεν πτοήθηκε ακόμα και όταν πριν αρκετά χρόνια άρχισε να χάνει την όρασή του από μια σπάνια ασθένεια.

Τάξη Ε΄